Mat och dryck

Här kommer jag lägga in recept allteftersom jag känner att det är kul att göra det. Om jag har druckit eller bryggt nån rolig öl kommer det också hamna här. Happy Days!

Recept:

1. Håll käften-chili

I en ”äkta” (vad det nu är) chili ska det enligt ryktet finns: Kött. Öl. Chili.
Jag freewheelar lite, bara för att det blir roligare och godare då.

(4 portioner)

Ingredienser

1 röd paprika
Chilifrukter:
– 2-3 Padrone (mild)
– 1 Scotch Bonnet (stark som helvetet)
– 5-6 Birds Eye (stark, men inte apstark)
1 schalottenlök
1 kg högrev
6 vitlöksklyftor
1,5 liter ljus öl (Sol, Corona eller Norrlands… Är man helt underlig så kör man S:t Peters Cream stout)
1 msk majsmjöl
1/2 tsk paprikapulver
1/2 tsk rökt paprikapulver
2 st buljongtärningar
2 msk muscovadosocker eller rörsocker
1 msk tequila
1 msk malen spiskummin
2 tsk torkad oregano
2 tsk mald koriander
4-5 droppar tabasco
salt, peppar
smör och rapsolja att steka i

 

Gör så här:

Blanda majsmjöl, paprika- och rökt paprikapulver. Ställ åt sidan.

Kärna ur paprikan, dela löken och alla chilis på hälften. Tror man att det blir för starkt så rensar man chilifrukterna från kärnor och innerväggar.

Rosta paprikan, löken och chilin i ugnen (200°) 20 minuter, eller tills den har blivit nästan bränd. Ta ut och låt svalna.

Putsa köttet och tärna i bitar, 3-4 cm stora. Bryn i stekpanna på hög värme i smör och rapsolja, tills det fått fin stekyta.

Lägg köttet i en stor gryta. Strö över majsmjöl/paprika-blandningen. Rör om lite.

Hacka chili, paprika vitlök och lök fint och lägg ner i grytan. Häll över öl, och låt koka upp.

Tillsätt socker, buljongtärning, tequila, tabasco och kryddor, vrid ner temperaturen och låt puttra i 4-7 timmar, tills köttet ramlar i bitar. Rör om då och då så det inte bränner fast.

Blir chilin för soppig och rinnig på slutet så red den med mer majsmjöl. Blir den för kompakt så häll i mer öl (ta lite i taget bara).

Servera med gräddfil, tomater, grön chili, guacamole och tortillas eller nachochips.
HELT meningslöst att dricka vin till detta, ta öl istället.
Ljus lager eller en riktigt humlig IPA (typ Punk IPA) funkar bra.

Ett alternativt chilirecept med sjukt mycket mer tequila finns här. 🙂

 


Leave a Reply